Wat we tot nu toe hebben gelezen

Feministenland is ontstaan vanuit een gezamenlijke liefde voor lezen én feminisme. Er is iets heel bijzonders aan een groep vrouwen die samenkomt en, ongehinderd door vijandige blikken en stemmen, kan praten over wat er echt toe doet, ervaringen en theorie delen en van elkaar leren. bell hooks schrijft in haar boeken uitgebreid over de zogenaamde ‘consciousness raising’ groups. Tijdens de groepen leren vrouwen van elkaar over verschillende vormen van onderdrukking, bijvoorbeeld hoe zwarte vrouwen vaak de dubbele lading krijgen. Zij worden én racistisch en seksistisch behandeld. Boeken kunnen eveneens deze rol van ‘consciousness raising’ vervullen. Ze leren ons empathie en geven ons de ammunitie om kritisch naar de wereld te kijken. Wij delen daarom graag wat we al gelezen hebben en houden ons aanbevolen voor tips.

Chimamanda Ngozi Adichie – Dear Ijeawele or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions
Dit boek gaat over feministische opvoeding, met een praktische toepasbare boodschap en inspirerende lessen over meisjes, aangevuld met persoonlijke ervaringen. Adichie’s schrijfstijl zorgt voor prachtige zinnen en heldere observaties.

Mary Beard – Women and Power
De beroemde classicus uit Cambridge zet haar kennis in om ons te leren over de publieke stem van vrouwen. ‘Vrouwen horen niet te spreken in het openbaar’ is de boodschap die ons van jongs af aan al wordt meegegeven en die al sinds de oudheid deel uitmaakt van het repertoire van boze mannen.

Sara Ahmed – Living A Feminist Life
Ahmed brengt ons een onmisbaar (academisch) handboek. Ze leert ons over diversiteitswerk binnen instituten en beschrijft op scherpe én poëtische wijze hoe het is om ‘anders’ te zijn. Saillant detail is dat Ahmed geen enkele witte man in haar literatuurlijst heeft opgenomen. Het boek sluit uit met een handige ‘toolkit’: alles wat je nodig hebt om het patriarchaat te slopen.

Virginia Woolf – Mrs. Dalloway
Een van de bekendste romans van Woolf waarin zij zich kritisch uitlaat over de Britse klassenmaatschappij en tegelijkertijd reflecteert op het lege bestaan van vrouwen uit de hogere klasse. Inclusief subtiele verwijzingen naar liefde tussen vrouwen.

Virginia Woolf – A room of one’s own
Wat valt er nog te zeggen over dit feministische standaardwerk? Woolf stelt dat het een noodzaak is om economisch zelfstandig te zijn als vrouw wanneer je intellectueel werk wil verrichten. Het is enigszins tragisch dat haar klacht over het gebrek aan vrouwelijke auteurs nog altijd actueel is.

bell hooks – Feminism is for Everybody
hooks richt zich in dit boekje op de positieve kracht die feminisme in zich draagt voor iedereen. Het ontmantelen van de patriarchie is voor iedereen goed: dus óók voor mannen. Tegelijkertijd worden ook witte hoogopgeleide vrouwen de maat genomen. Ze worden aangespoord niet hun klasse-identiteit boven die van het vrouw-zijn te verheffen.

Audre Lorde – The Master’s Tools wil Never Dismantle the Master’s House
Een kleine verzameling prachtige teksten van Lorde. Over de kracht van woede en de ‘woman-identified-woman.’ Het werk van Lorde is een plezier om te lezen en leert ons dat we onze eigen manier moeten vinden om een betere wereld te maken. Een dekoloniale evenals een feministische klassieker.

Eduard Louis – En Finir Avec Eddy Belleguele / Weg met Eddy
Wie de moderne mannelijkheid wil begrijpen leest Eduard Louis. Opgroeiend in een klein dorp in Noord-Frankrijk wordt Eddy gekweld omdat hij homo is. Louis verbindt zijn persoonlijke verhaal aan dat van zijn milieu en bekritiseert zo de Franse bourgeoisie.  

Simone de Beauvoir – La Deuxiéme Sexe/ De Tweede Sekse
Hét feministische standaardwerk en voor velen een boek vol openbaringen. De Beauvoir beschrijft bijvoorbeeld op treffende wijze het ‘anders zijn’ van vrouwen die als tweederangs burgers worden gezien. Een idee dat ook in postkoloniaal denken een belangrijke rol speelt. Het is het soort boek waarbij alleen al het lezen van enkele pagina’s verhelderend kan werken.

Mona Eltahawy – Heafscarfs and Hymens
Het persoonlijke is politiek en het boek van Eltahawy laat dit goed zien. Een analyse van feminisme en seksisme in het Midden-Oosten wordt afgewisseld met persoonlijke ervaringen en verhalen.

Soraya Chemaly – Rage Becomes Her
Woede is een gegenderd probleem. Chemaly analyseert hoe vrouwelijke woede wordt onderdrukt en geeft suggesties hoe je daar mee om kan gaan. Daarnaast bied ze ook een analyse van seksisme en racisme in de 21e eeuw: redenen om boos te worden!

Michelle Obama – Becoming
De autobiografie van een van de meest indrukwekkende vrouwen van de 21e eeuw. Een boek vol met levenslessen, subtiel en minder subtiel feminisme. Obama geeft ons haar levensverhaal en biedt tegelijkertijd een analyse van de Verenigde Staten, warts and all. Vriendschap tussen vrouwen en mentorschap van vrouwen voor elkaar vormt een rode draad in het boek.

Wat we nu aan het lezen zijn:
Roxane van Iperen – ‘t Hooge Nest

DEEL


Lees ook

A picture of a female sign with the words 'mind the gap' slapped over it in the style of the London Tube

Brief aan Mark Rutte

Geachte premier Rutte, beste Mark, Te midden van de coronacrisis zouden wij graag het volgende boek onder uw aandacht brengen: ‘Onzichtbare Vrouwen’ van Caroline Criado…
Meer
Cover van het boek 'Wij zijn Angela', waarop Angel Merkel staat afgebeeld.

Recensie: Wij zijn Angela

In Wij zijn Angela brengen tien Nederlandse vrouwen – elk op hun eigen manier – hun fascinatie voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder woorden.…
Meer