Meer vrouwenstemmen!

Wij van Feministenland willen veel vaker vrouwenstemmen horen. In de politiek, op het nieuws, maar zeker ook op de radio. De laatste maanden is er in de media veel gezegd over de aanwezigheid van vrouwenstemmen in de muziek. Het begon met de actie: ‘Meer Vrouwenstemmen in de Top2000’. De initiatiefnemers van deze actie hadden een overzicht gemaakt en de resultaten vielen tegen: de Top2000 wordt gedomineerd door witte mannen. De hoogst genoteerde vrouwelijke stem was Claudia de Breij op nummer 14. De Top2000 is dus verre van female friendly te noemen: vrouwen, van welke kleur dan ook, lijken er niet aan te pas te komen.

Als we Ronald Molendijk moeten geloven maken vrouwen ‘minder snel goede muziek’. De vrouwen zouden de ‘lange adem niet hebben om succesvol te zijn in de muziek’. Er zijn gelukkig al veel afwijzende reacties op de uitspraken van Molendijk geweest. Maar hoe staat het nu echt met het aantal vrouwen aan de top in de muziekindustrie?

Afgelopen jaar gaf Beyoncé (en Jay-Z) een uitverkochte show in de Arena die werd ontvangen met jubelende recensies. Misschien wel hét bewijs dat Ronald Molendijk uit zijn nek kletst: als er iemand goede muziek maakt en ook nog eens een lange adem heeft is dat wel Queen Bee. Al ruim twee decennia is zij niet uit de hitlijsten te slaan en ze is de meest genomineerde vrouw in de geschiedenis van de Grammy’s. En er zijn heel veel meer grote popvrouwen die voor uitverkochte zalen optreden: Adéle, Pink, Ariana Grande, Nicki Minaj, om er maar een paar te noemen.


Het lijkt op het oog dus goed te gaan met de vrouwelijke artiesten! Maar is dat echt zo? Wetenschappers van University of South California deden onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen in de popmuziek in de laatste zes jaar. Gekeken naar de Bilboard Hot-100 lijsten (Amerikaans equivalent van de top40) is 22,4% van de ‘performing artists’ een vrouw. Als je achter de schermen kijkt, dan zijn daar nog minder vrouwen te vinden. De wetenschappers ontdekten dat in een set van 300 liedjes slechts twee procent geproduceerd waren door een vrouw. Ook bij de Grammy’s zijn er helaas tegenvallende conclusies te trekken. In de afgelopen 6 jaar was maar net iets meer dan 9% van de genomineerden een vrouw.

Op basis van dit onderzoek in Amerika (wij zijn erg benieuwd naar een soortgelijk onderzoek naar Nederlandse vrouwelijke artiesten) ziet het er inderdaad teleurstellend uit voor de vrouwelijke popartiest. Er is dus nog een wereld te winnen. Hoopgevend was wel dat tijdens de laatste Grammy’s drie van de vijf genomineerden voor beste nieuwe artiest een vrouw is.
Bovendien gaat het in de muziekwereld misschien wel helemaal niet meer om aantal verkochte CD’s of gestreamde nummers: concerttours, merchandise en sponsordeals zeggen, misschien nu meer dan ooit, heel veel over het succes van een artiest. Ook aanwezigheid op social media is een indicator van succes, en hier zijn de vrouwelijke popartiesten erg goed vertegenwoordigd. In lijstjes met topaccounts op Instagram of Twitter scoren vrouwelijke artiesten als Lady Gaga, Selena Gomez, Taylor Swift, Katy Perry, Beyonce en Ariana Grande al jaren hoog. Het zijn de luisteraars, de fans, die een artiest groot maken en zij doen dit tegenwoordig niet meer alleen door het kopen van CD’s.

Dus vragen wij onze lezers hier over na te denken: hoe vaak luister jij naar een vrouwenstem? Zit jouw Discover Weekly op Spotify vol met mannenstemmen? Kan daar wel een vrouwenstem bij? Om jullie een handje te helpen presenteren wij Feministenland favourites! Onze favoriete vrouwenstemmen.

Luister je mee? En zit jouw favoriete vrouwenstem erbij? Zo niet, stuur ons een mail of tweetje, dan voegen met liefde meer vrouwenstemmen toe!

Door: Caroline Verduin @carolineverduin

DEEL


Lees ook

A picture of a female sign with the words 'mind the gap' slapped over it in the style of the London Tube

Brief aan Mark Rutte

Geachte premier Rutte, beste Mark, Te midden van de coronacrisis zouden wij graag het volgende boek onder uw aandacht brengen: ‘Onzichtbare Vrouwen’ van Caroline Criado…
Meer
Cover van het boek 'Wij zijn Angela', waarop Angel Merkel staat afgebeeld.

Recensie: Wij zijn Angela

In Wij zijn Angela brengen tien Nederlandse vrouwen – elk op hun eigen manier – hun fascinatie voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder woorden.…
Meer