Feministisch Kompas
Richting een betere wereld
Feminist in de bioscoop #7
What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt? Iedere maand worden…
Filmrecensie – Ask Dr. Ruth
Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op tv en radio. Een piepkleine vrouw met een zwaar Duits accent, een gigantisch gevoel voor humor, zonder blad voor de mond en met geen enkel plan om met pensioen te…
Feminist in de bioscoop #6
What (not) to watch – augustus 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt?…
Feminist in de bioscoop #5
What (not) to watch – juli 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt?…
Feminist in de bioscoop #4
What (not) to watch – juni 2019 JA: Booksmart (reg. Olivia Wilde) Dé hit van het Sundance filmfestival is dit geniale regiedebuut van actrice Olivia Wilde. Heel breed gezien zou je Booksmart ‘de vrouwelijke Superbad’ kunnen noemen. Alleen dan duizend keer beter en leuker. Beanie Feldstein (Lady Bird) en Kaitlyn Dever (Beautiful Boy) spelen vriendinnen…
Een reflectie op 100 jaar vrouwenkiesrecht
“Grab them by the pussy” is misschien wel de bekendste uitspraak van Donald J. Trump. Trump staat niet bekend om zijn vrouwvriendelijke uitspraken en er is veel commotie geweest rondom dit onderwerp. Desalniettemin hebben miljoenen Amerikaanse vrouwen op hem gestemd en zelfs 47% van de witte Amerikaanse vrouwen. Kennelijk stemmen vrouwen niet altijd voor de…
Feminist in de bioscoop #3
What (not) to watch – mei 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt?…
Feminist in de bioscoop #2
What (not) to watch – april 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt?…
De werker de vrouw
Er is al veel kritiek geleverd op het boekenweekthema ‘De moeder de vrouw (om Japke-d. Bouma te citeren: ‘Snurk’). Ik twijfelde dus even of er nog een stukje nodig was. Maar de hardnekkige beeldvorming over vrouwen, die ook uit dit thema blijkt, is fascinerend en verdient meer aandacht. Volgens de boekenweekorganisatie verwijst het thema naar…
Feminist in de bioscoop
What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt? Iedere maand worden…
Meer vrouwenstemmen!
Mijn wording tot feminist en liefhebber van de prinsessenfilm vonden in mijn vroege jeugd plaats. Ik had het geluk op te groeien in een gezin waar tradities en conformisme vrijwel afwezig waren. Mijn moeder dopte haar eigen boontjes, had de Opzij op de koffietafel liggen en maakte mij op jonge leeftijd al bewust van de…
Gillette reclame: een stap in de goede richting
Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution’ is geschreven door Mona Eltahawy, naar aanleiding van haar controversiele artikel ‘Why do they hate us?’ uit 2012. In dit artikel bekritiseert ze de behandeling en onderdrukking van vrouwen in het Midden Oosten. Het boek geeft een uitgebreid, kritisch en provocerend antwoord op de vraag…
Een prinsessenfilm met Kerst
Mijn wording tot feminist en liefhebber van de prinsessenfilm vonden in mijn vroege jeugd plaats. Ik had het geluk op te groeien in een gezin waar tradities en conformisme vrijwel afwezig waren. Mijn moeder dopte haar eigen boontjes, had de Opzij op de koffietafel liggen en maakte mij op jonge leeftijd al bewust van de…