Filmrecensie – Ask Dr. Ruth

Filmstill uit Ask Dr. Ruth (Photo by: Hulu)

Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op tv en radio. Een piepkleine vrouw met een zwaar Duits accent, een gigantisch gevoel voor humor, zonder blad voor de mond en met geen enkel plan om met pensioen te gaan. Ook Nederland mag nu genieten van Dr. Ruth met de documentaire Ask Dr. Ruth, waarin Westheimer wordt gevolgd en ze vertelt over haar levensgeschiedenis.

Want dat is er nogal eentje. Westheimer werd geboren in Duitsland en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar een Zwitsers weeshuis waar ze in rap tempo volwassen diende te worden. Haar Joodse ouders overleefden de oorlog niet. Via een kibboets in Israël en een studie in Parijs komt Westheimer uiteindelijk in New York terecht. Ze is alleenstaande moeder, krijgt een baantje bij de radio en de rest is geschiedenis. In Amerika tenminste. Ik had persoonlijk nog nooit van Dr. Ruth gehoord, maar wat een feest om haar in 100 minuten een beetje te leren kennen.

Filmstill uit Ask Dr. Ruth

Naadloos en met schitterende animaties verbindt de regisseur de jeugd van Ruth, haar familie door oorlog verscheurd, aan de vooruitstrevende vrouw die ze later werd en nog steeds is. Een riskante verbinding om te maken voor een filmmaker maar White komt er, zeker vanwege Westheimers charisma, mee weg. In het bijzonder het gedeelte over haar voorlopersstatus tijdens de AIDScrisics in de jaren 80 springt eruit. Westheimer ‘genas’ vele Amerikanen van hun preutsheid en onwetendheid, waarmee ze veel betekende voor de emancipatie van de homogemeenschap.

Opvallend is de scène met haar dochter en kleindochter, waarin Ruth pertinent weigert een feminist genoemd te worden. Is het wellicht haar verleden waardoor ze het liefst niet geassocieerd wordt met welke politieke beweging dan ook? Het wordt niet helemaal duidelijk maar één ding is zeker: ook zonder de naam feminist staat Ruth Westheimer al 91 jaar op de barricaden voor ruimdenkendheid en emancipatie. Deze film is een beknopt maar doeltreffend eerbetoon.

Wil je deze prachtige biopic ook graag in de bioscoop zien? De film draait momenteel in zo’n 22 filmtheaters in Nederland én Feministenland mag 3×2 vrijkaarten weggeven.

Winnen? Stuur ons dan voor 25 augustus via twitter wáárom jij jezelf wel of geen feminist noemt en wie weet zit je binnen no-time in de bioscoop om te leren én te genieten van het leven van Dr. Ruth.

Door: Sophie Jansen @SophieTuesday

DEEL


Lees ook

Feminist in de bioscoop #7

What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot maar hoe scheid je het…
Meer

Filmrecensie – Ask Dr. Ruth

Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op…
Meer

Feminist in de bioscoop #6

What (not) to watch – augustus 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe…
Meer