Feminist in de bioscoop #6

What (not) to watch – augustus 2019

Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt? Iedere maand worden in deze rubriek films uitgelicht waar je als feminist zéker heen moet en lees je ook wat je beter kunt skippen.

JA: Ask Dr. Ruth (reg. Ryan White)

Heerlijke documentaire over de beroemdste seksuologe van Amerika. Een maand geleden had ik nog nooit van Ruth Westheimer gehoord, nu ben ik megafan. Houd Feministenland in de gaten voor een uitgebreide recensie!

JA: Only You (reg. Harry Wootliff)

Don’t let the name fool you: Harry Wootliff is dus een vrouw. En nog veel belangrijker, dit is echt een prachtige film. Only You is een ogenschijnlijk simpel verhaal over twee mensen die een one night stand beleven, vervolgens verliefd worden en graag een gezin willen vormen. Echter, wanneer je je door de film laat je meeslepen ontdek je dat het allemaal zeker niet zo simpel is en dat ieder detail hier klopt. Als je deze maand één keer naar de bios gaat, ga dan naar Only You.

Filmstill uit Blinded by the Light

JA: Blinded by the Light (reg. Gurinder Chadha)

Een muzikale coming-of-age film die speelt in de jaren 80, thema’s over immigratie behandelt, gemaakt werd door de regisseur van Bend it Like Beckham en ook nog eens vol zit met de muziek van Bruce Springsteen? Toen ik dat hoorde dacht ik even dat het een droom was, maar het gaat echt gebeuren: vanaf 22 augustus mogen we genieten van Blinded By The Light. Ik kan niet wachten.

JA: Tigers Are Not Afraid (reg. Issa López)

Regisseur Issa López werd na de release van Tigers Are Not Afraid meteen uitgeroepen tot de waardige opvolger van Guillermo del Toro. Ook door de Mexicaanse meester zelf trouwens, hij wierp zich meteen op als producent van haar vorige film. Maar eerst mogen wij hier nog genieten van dit keiharde sprookje waarin een jong meisje gewapend met haar fantasie de strijd tegen een drugsbende aangaat.

Twijfelgeval: One Upon a Time… in Hollywood (Quentin Tarantino)

Quentin Tarantino is niet bepaald de koning van vrouwvriendelijkheid en op dat gebied is de berichtgeving over deze nieuwe film niet bepaald veelbelovend. Anderzijds…ik heb er wel heel veel zin in. De recensies zijn goed, Leonardo DiCaprio doet mee, ik zit sowieso in de bios op 15 augustus maar of Once Upon a Time… in Hollywood door de Bechdeltest zal komen betwijfel ik zeer.

NEE: Richard Says Goodbye (reg. Wayne Roberts)

Een nieuwe film met Johnny Depp, but why? Depp speelt professor Richard die te horen krijgt dat hij nog maar zes maanden te leven heeft en daarom besluit alles anders te gaan doen. In de trailer zien we Depp dingen doen waar hij in zijn persoonlijke leven ook eens mee zou moeten stoppen: zijn werk verslonzen, geld verspillen, veel drugs en alcohol gebruiken en ongevraagd vrouwen zoenen (dat noemen we aanranden). Loop hier met een grote boog omheen.

NEE: A Rainy Day in New York (reg. Woody Allen)

Zelfde vraag als hierboven: wie zit er nog te wachten op een nieuwe film van Woody Allen? In Amerika wordt de man die met zijn ene stiefdochter trouwde en door de ander van misbruik wordt beschuldigd tegenwoordig als de pest gemeden en de acteurs uit A Rainy Day in New York konden hun salaris niet snel genoeg aan het goede doel doneren. Toch bleek er een Nederlandse distributeur geïnteresseerd. Waarom? De trailer ziet er waardeloos uit, zelfs de aanwezigheid van Timothée Chalamet (<3) gaat niet helpen. Laten we gewoon met zijn allen afspreken om hier niet heen te gaan en dan maar hopen dat dit de laatste film van Allen was.

Voor de thuisblijvers:

Deze maand begint eindelijk seizoen drie van de allerbeste (yeah I said it) Netflix Original: GLOW. De Gorgeous Ladies of Wrestling vertrekken in dit seizoen naar Las Vegas en ik kan niet wachten op alle permanentjes, showtrappen, over the top personages en natuurlijk de worstelshow. Wie zin heeft in voorpret kan ik zeer aanraden om hoofdrolspeelster Alison Brie te volgen op Instagram.

Door: Sophie Jansen @SophieTuesday

DEEL


Lees ook

Feminist in de bioscoop #7

What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot maar hoe scheid je het…
Meer

Filmrecensie – Ask Dr. Ruth

Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op…
Meer

Feminist in de bioscoop #6

What (not) to watch – augustus 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe…
Meer