Feminist in de bioscoop #4

What (not) to watch – juni 2019

JA: Booksmart (reg. Olivia Wilde)

Dé hit van het Sundance filmfestival is dit geniale regiedebuut van actrice Olivia Wilde. Heel breed gezien zou je Booksmart ‘de vrouwelijke Superbad’ kunnen noemen. Alleen dan duizend keer beter en leuker. Beanie Feldstein (Lady Bird) en Kaitlyn Dever (Beautiful Boy) spelen vriendinnen Molly en Amy, die jarenlang hard hebben gewerkt om naar een goede universiteit te kunnen. Wanneer ze ontdekken dat hun klasgenoten wel gewoon hebben gefeest en toch ook naar goede universiteiten kunnen besluiten ze nog één avond helemaal los te gaan. Het wordt een nacht vol verrassingen en hilarische ontmoetingen.

Als er momenteel één genre is waar ik heel blij van word is het wel de tienerfilm. Meer dan ooit staan progressiviteit en inclusiviteit centraal in films als Love Simon, Blockers en The Hate U Give. Booksmart is een geniale toevoeging aan dit lijstje. Wat een feest. Ga erheen, neem je vrienden mee, neem je zusje mee.

Still from movie Booksmart
Filmstill uit Booksmart

JA: Carmen & Lola (reg. Arantxa Echevarria)

De mooiste arthouse-film van deze maand is deze Spaanse LGBTQ-romance die zich afspeelt in de Romagemeenschap. Carmen is verloofd en voorbestemd kinderen te baren en de rest van haar leven te spenderen met schoonmaken en koken. Haar wereldbeeld verandert wanneer ze de eigenzinnige Lola ontmoet. Prachtig verhaal, toffe acteurs en vooral heel veel mooie locaties en kostuums op het scherm.

JA: Long Shot (reg. Jonathan Levine)

Feministisch icoon Charlize Theron (Max Max: Fury Road, Tully, Young Adult) speelt Secretary of State Charlotte Field, die haar pijlen richt op het presidentschap. Volgens haar adviseurs scoort ze hoog op ‘uiterlijk’ maar schort het nog op ‘humor’ (over beleid wordt niet gepeild) en dus huurt Charlotte haar vroegere buurjongen Fred Flarsky (Seth Rogen) in als speechschrijver. Terwijl ze samen de wereld over reizen bloeit iets moois op tussen de twee, maar de slonzige Fred wordt ongeschikt bevonden als partner van een presidentskandidaat. Bij het idee van een komedie met Seth Rogen word je misschien niet meteen enthousiast maar geloof me: Long Shot wil je echt zien! Iedere grap is raak en de film is goed opgebouwd rond thema’s als imago, vasthouden aan idealen en het doorbreken van klassieke rolpatronen. Ik heb Long Shot al twee keer gezien en ga zeker nog een derde keer. Nu al zin in.

NEE: Der Goldene Handshuh (reg. Fatih Akin)

‘A serial killer movie so disgusting, you can smell it,’ aldus recensent David Ehrlich over dit drama rond seriemoordenaar Fritz Honka. Ik ben persoonlijk helemaal klaar met regisseurs die doen alsof provoceren een kunst is (looking at you, Lars Von Trier). Films als deze zijn niet meer dan treurig en ik word een beetje wanhopig als ik denk aan de vele onbekende pareltjes die geen plek in de bios krijgen ten behoeve van deze zooi. Trap er niet in. Dit is geen kunst, dit is smerig en treurig.

Twijfelgeval: Men In Black International

Ik ben een beetje verdeeld over gender-bending remakes waarbij vrouwen opeens de hoofdrollen krijgen in bestaande franchises. Aan de ene kant: sympathiek idee. Aan de andere kant: creatieve armoede. Maak gewoon een nieuwe film met vrouwen in de hoofdrol (en liefst achter de camera), ja toch? Ik ben heel blij met de casting van Tessa Thompson, één van de leukste actrices van dit moment, maar verder ben ik sceptisch. We gaan het zien.

Voor de thuisblijvers: Fleabag (2 seizoenen op Amazon Prime)

Ik begin deze aanbeveling met een waarschuwing: doe rustig aan met Fleabag want er zijn slechts 12 afleveringen van 20 minuten. Dat is alles en daar blijft het ook bij, volgens maker Phoebe Waller-Bridge (een legende waar we gelukkig nog veel van gaan horen). Fleabag is een super-Engelse, super-herkenbare en super-schrijnende comedyserie over het titelpersonage, haar seksleven, haar beste vriendin en haar zeer ongemakkelijke familie. Seizoen 2 zal je doen nadenken over iets waar je liever helemaal niet over wílt nadenken: hoe sexy kan een priester zijn? Kun je je toch niet inhouden en heb je Fleabag er al doorheen gejast? Gelukkig komen deze maand ook de nieuwe seizoenen van The Handmaid’s Tale en Big Little Lies (geregisseerd door de fantastische Andrea Arnold) uit.

Sophie Jansen @SophieTuesday

DEEL


Lees ook

Feminist in de bioscoop #7

What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot maar hoe scheid je het…
Meer

Filmrecensie – Ask Dr. Ruth

Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op…
Meer

Feminist in de bioscoop #6

What (not) to watch – augustus 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe…
Meer