Feminist in de bioscoop #2

What (not) to watch – april 2019

Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe scheid je het kaf van het koren, zorg je dat je geen van misbruik beschuldigde filmmakers steunt en zorg je dat je regelmatig een film van een vrouwelijke regisseur meepakt? Iedere maand worden in deze rubriek films uitgelicht waar je als feminist zéker heen moet en lees je ook wat je beter kunt skippen.

Dirty God Filmstill
Film still uit Dirty God

JA: Dirty God (reg. Sacha Polak)

Met films als Hemel (2012) en Zurich (2015) mag Sacha Polak met recht één van de meest getalenteerde regisseurs van Nederland genoemd worden. Enkele jaren terug zag Polak op Lowlands een jonge vrouw met een gezicht vol brandwonden. Dat was het startschot voor haar Engelstalige debuut Dirty God, een meeslepende film over het vrouwelijk schoonheidsideaal. Debuterend actrice Vicky Knight, zelf als kind ernstig verbrand geraakt, speelt Jade, die over haar hele lichaam littekens heeft als gevolg van een zoutzuuraanval door haar gewelddadige ex. Op indringende wijze toont Dirty God het effect dat haar veranderde uiterlijk heeft op Jade’s leven.

Tip: op 12 april is Sacha Polak aanwezig bij de vertoning van Dirty God in het Kijkhuis Leiden en beantwoordt ze vragen van het publiek.

JA: Fighting with my Family (reg. Stephen Merchant)

Dwayne ‘The Rock’ Johnson kon niet slapen en besloot op zijn Londense hotelkamer een rondje te zappen. Hij bleef hangen bij een documentaire over de jonge Paige en haar familie, die allemaal aan worstelen doen. Nu produceert Johnson de hartverwarmende speelfilm Fighting with my Family, waarin Paige wordt gespeeld door Florence Pugh. Wanneer zij wél en haar broer niet wordt geselecteerd voor een intens worstelprogramma in de VS, moet Paige het alleen zien te redden in deze harde wereld. Belangrijke onderwerpen waren zelden zo lief en komisch als hier.

Gloria Bell Filmstill
Film still uit Gloria Bell

JA: Gloria Bell (reg. Sebastian Lelio)

Chileense regisseur Sebastian Lelio regisseert zelf de Engelse remake van zijn succesvolle film Gloria. Julianne Moore schittert als de 58-jarige Gloria, die zich een dertiger voelt en op de dansvloeren van Los Angeles op zoek is naar de liefde van haar leven. Wanneer ze Arnold ontmoet is dit het begin van een nieuw avontuur.

Tip: Genoten van Gloria Bell? Check dan ook vooral het Chileense origineel én Una mujer Fantastica, de prachtige film over een transvrouw waarmee Lelio de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won.

Twijfelgeval: Avengers Endgame (reg. Anthony Russo, Joe Russo)

Superheldenfilms worden vaak omschreven als ‘lekker escapisme,’ maar als het met de vrouwelijke representatie slecht gesteld is, lukt het mij doorgaans niet om mijn verstand op nul te zetten en gewoon te genieten. Met Black Panther en Captain Marvel was Marvel op de goede weg, dus laten we hopen dat die toon wordt doorgezet in deze blockbuster van maar liefst 182 minuten lang. Eerlijk is eerlijk: best wel zin in.

Voor de thuisblijvers: Unicorn Store (reg. Brie Larson)

Brie Larson (Room, Captain Marvel) regisseerde twee jaar geleden een speelfilm die tot dusver niet in Nederland te zien was. Nu wel, dankzij Netflix. Unicorn Store gaat over een aspirant-kunstenaar die van de kunstacademie geschopt wordt en een saai kantoorbaantje moet nemen. Alles verandert wanneer ze de kans krijgt een eenhoorn te adopteren. Klinkt belachelijk en dat is het ook, maar kijk toch maar.

Sophie Jansen @SophieTuesday

DEEL


Lees ook

Feminist in de bioscoop #7

What (not) to watch Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot maar hoe scheid je het…
Meer

Filmrecensie – Ask Dr. Ruth

Noem haar vooral geen feminist. Ruth Westheimer is 91 en staat in Amerika bekend als Dr. Ruth, de therapeute die al decennialang seksadvies geeft op…
Meer

Feminist in de bioscoop #6

What (not) to watch – augustus 2019 Naar de film: altijd lekker en soms als feminist ook best lastig. Het aanbod is groot, maar hoe…
Meer