Feministenland is ontstaan vanuit een gezamenlijke liefde voor lezen én feminisme. Er is iets heel bijzonders aan een groep vrouwen die samenkomt en, ongehinderd door vijandige blikken en stemmen, kan praten over wat er echt toe doet, ervaringen en theorie delen en van elkaar leren. bell hooks schrijft in haar boeken uitgebreid over de zogenaamde ‘consciousness raising’ groups. Tijdens de groepen leren vrouwen van elkaar over verschillende vormen van onderdrukking. Boeken kunnen eveneens deze rol van ‘consciousness raising’ vervullen. Ze leren ons empathie en geven ons de ammunitie om kritisch naar de wereld te kijken. Wij delen daarom graag wat we afgelopen jaar gelezen hebben en houden ons aanbevolen voor tips. Het overzicht van vorig jaar vind je hier

Roxane van Iperen – ’t Hooge Nest
Roxane van Iperen verhaalt over twee joodse zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet komen en in de villa ’t Hooge Nest een onderduikadres bestieren. Een waargebeurd verhaal gebaseerd op bronnen over de levens van de twee vrouwen en door Van Iperen verder ingevuld met fictieve dialogen.

Maggie Nelson – The Argonauts
Een autobiografisch boek over queer zijn, taal, onderdrukking en zichtbaarheid maar vooral over verandering. De verandering van het lichaam bij een zwangerschap en de transitie van vrouw naar man, en de verandering van de wereld om ons heen en hoe wij ons daartoe verhouden. Nelson is open, kritisch en genuanceerd, ze geeft haar visie, maar dringt de lezer niets op. Lees de recensie van Lieske Huits over dit boek hier.

Caroline Criado-Pérez – Invisible Women: Data Bias in a World Designed for Men
Van telefoons die te groot zijn voor vrouwenhanden tot medicijnen die enkel op mannen getest worden, Criado-Pérez laat zien dat er op allerlei fronten geen rekening wordt gehouden met vrouwen. Een wereld waarin alleen data over mannen wordt verzameld wordt daarmee vanzelf een wereld waarin alles op mannen is afgesteld en minder ruimte is voor vrouwen, wat zelfs tot levensbedreigende situaties kan leiden.
Joke J. Hermsen – Het tij keren
Een dun boekje waarin Hermsen schrijft over het gedachtegoed van twee van de grootste vrouwelijke denkers van de vorige eeuw: Rosa Luxemburg en Hannah Arendt. In hun werken geven zij ons handvatten om onze (politieke) verantwoordelijkheid te pakken en tot verandering van systemen te komen.

Bregje Hofstede – Drift
Een zeer persoonlijk relaas over het verbreken van een lange relatie en de zoektocht naar jezelf die daaruit voortkomt. Hofstede beschrijft scherp het herkenbare gevoel jezelf aan te moeten passen voor je relatie.

Judith Butler – Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity
Een klassieker in de feministische theorie. Butler bekritiseerd de gangbare opvattingen van gender in de moderne wereld en beschrijft haar idee van gender als ‘performativity theory’.

Margaret Atwood – The Testaments
Het langverwachte vervolg op the handmaid’s tale en mede winnaar van de booker prijs 2019, kortom een feministische must read. Al is het alleen maar om je nieuwsgierigheid te stillen.

Chanel Miller – Know My Name: A Memoir
Chanel Miller, voormalig bekend als Jane Doe, werd na een feestje op de Stanford campus verkracht. In dit boek verteld ze in haar eigen woorden welke invloed deze gebeurtenis, en het hieruit volgende juridische proces, heeft gehad op haar leven en het leven van de mensen om haar heen.
Wat we nu aan het lezen zijn: Revolting Prostitutes – Juno Mac & Molly Smith
DEEL