Brief aan Laurens Jan Brinkhorst en c.s.

Beste Laurens Jan Brinkhorst en c.s,

Meestal speelt het old boys network zich achter de schermen af. Dankzij uw uitgelekte email zijn de mechanismes van dit netwerk echter prachtig bloot komen te liggen.

In uw email prijst u kandidaat D66 Europarlementariër Felix Klos de hemel in. Klos staat nu op de (vermoedelijk) niet verkiesbare vierde plek, maar moet volgens u even naar boven worden gestemd. Nummer één is natuurlijk al vergeven in de lijsttrekkersverkiezing die door Klos verloren is, dus moeten de huidige nummer twee en drie flink naar beneden worden gestemd. 

Natuurlijk kunt u uw eigen voorkeurskandidaat hebben. Maar wat heeft Klos te bieden wat niet door Raoul Boucke (nr. 2) en Samira Rafaela (nr. 3) geboden wordt? En waarom moet er achter de schermen zo’n schimmige campagne worden gevoerd?

U schrijft dat we meer dan ooit jonge leiders nodig hebben. Dat kan heel goed waar zijn, maar Rafaela (29) is slechts een paar jaar ouder dan Klos (26). U schrijft dat Klos de rechterhand is van Jetten en Pechtold. Maar als hij zo’n goede rechterhand is kan hij dan niet beter in Den Haag blijven om zichzelf daar nuttig te maken? Komt hij dan in het Europarlement wel het beste tot zijn recht? Dat terwijl Boucke jarenlange onderhandelervaring in Brussel heeft. U schrijft dat Klos onlangs een boek over Churchill heeft geschreven. Ongetwijfeld noemenswaardig, maar is dit relevanter voor een Europarlementariër dan de ervaring die Rafaela heeft opgedaan met veiligheidsvraagstukken en social entrepeneurship? 

Waarom verdient Klos het om boven deze twee uiterst gekwalificeerde kandidaten verheven te worden? 

Ik denk dat de vraag al beantwoord is in uw brief. Klos wordt hier naar voren geschoven vanwege zijn connecties met een bepaalde (machtige) groep binnen de partij. Die zien graag mensen als zichzelf in belangrijke posities. Het is een riedeltje dat vrouwen en mensen van kleur helaas maar al te goed kennen. Ik vind het zeer betreurenswaardig dat bepaalde fracties binnen mijn partij hier zo schaamteloos aan mee doen. Dit is niet waarom ik bij D66 ben gegaan. 

Wat in elk geval duidelijk is, is dat u met deze brief heeft laten zien dat het old boys network springlevend is. Is dat nou de verjonging die u beoogt in de partij?


Met vriendelijke groet,

een D66er

DEEL


Lees ook

A picture of a female sign with the words 'mind the gap' slapped over it in the style of the London Tube

Brief aan Mark Rutte

Geachte premier Rutte, beste Mark, Te midden van de coronacrisis zouden wij graag het volgende boek onder uw aandacht brengen: ‘Onzichtbare Vrouwen’ van Caroline Criado…
Meer
pro-choice protesters hold up signs

Brief aan Pro-life demonstranten

Beste Pro-Life’ers, Naar aanleiding van de toenemende anti-abortusdemonstraties in Nederland en de recent ingevoerde wetgeving in een aantal staten in de VS, moeten we het…
Meer

Letter to male managers

Dear Male Manager, What are you afraid of? According to a study by LEAN IN, almost half of you are uncomfortable engaging in one or…
Meer
Time's Up

Brief aan Fiona Hering

Beste Fiona Hering, Gisteren verscheen jouw artikel over de rode loper bij de Golden Globes met de volgende introductie: “Welke vrouw wil zich anno nu alleen…
Meer