Feministische Boekenplank
Hier wordt geschreven over feministische boeken
Recensie: Wij zijn Angela
In Wij zijn Angela brengen tien Nederlandse vrouwen – elk op hun eigen manier – hun fascinatie voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder woorden. Niemand pretendeert daarbij Merkel volledig doorgrond te hebben, verre van. Zodoende is het uitgangspunt meteen ook de conclusie: Angela Merkel is een intrigerend figuur waarover het laatste woord nog niet…
Recensie: On Fire. The Burning Case For A Green New Deal – Naomi Klein
On Fire. The Burning Case For A Green New Deal van Naomi Klein is een bundeling van verschillende artikelen die Klein eerder schreef over klimaatverandering. In het schrijven over dit onderwerp is ze bedreven, ze doet het al 20 jaar. Een grote diversiteit aan onderwerpen passeert dan ook de revue. Ze heeft het over ecologische…
Lees verder Recensie: On Fire. The Burning Case For A Green New Deal – Naomi Klein
Een feministisch 2019 in boeken
Feministenland is ontstaan vanuit een gezamenlijke liefde voor lezen én feminisme. Er is iets heel bijzonders aan een groep vrouwen die samenkomt en, ongehinderd door vijandige blikken en stemmen, kan praten over wat er echt toe doet, ervaringen en theorie delen en van elkaar leren. bell hooks schrijft in haar boeken uitgebreid over de zogenaamde…
Recensie: Turks Fruit
Spoiler alert Trigger warnings: seksueel misbruik, fysiek en mentaal geweld, verkrachting, zelfmoordpoging We moeten het even hebben over Nederlandse klassiekers. Zogenaamde tijdloze romans, waarvan de titels zelfs bij niet-lezers bekend in de oren klinken en die al decennia pronken op de leeslijsten van middelbare scholen. Een van die romans is Turks Fruit van Jan Wolkers,…
Recensie: Grand Hotel Europa. De klaagzang van Pfeijffer.
In April, ruim een maand nadat ik voor het eerst Grand Hotel Europa had opengeslagen, besloot ik het voor gezien te houden. Ik had het cadeau gekregen, en wilde het aanvankelijk ook graag lezen. Het had goede recensies gehad, veel media-aandacht, en was de gedoodverfde winnaar van de Libris Literatuurprijs. Maar al snel was het…
Lees verder Recensie: Grand Hotel Europa. De klaagzang van Pfeijffer.
Recensie: Virgie Tovar – You have the Right to Remain Fat
Het is zomer en dus vliegen de vervelende opmerkingen over bikinibodies en ongevraagde kledingadviezen voor dikke mensen je om de oren. Gelukkig schreef Virgie Tovar een kort maar krachtig boekje om alle vetfobie mee te lijf te gaan. You Have The Right To Remain Fat is een feministisch manifesto wat een van de laatste geaccepteerde…
Lees verder Recensie: Virgie Tovar – You have the Right to Remain Fat
Recensie: Valeria Luiselli – Lost Children Archive
Kinderen vormen de kern van deze roman die zich richt op het voortdurende en onmenselijke beleid van de Amerikaanse overheid aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Het is het eerste boek wat Valeria Luiselli in het Engels heeft geschreven en inmiddels ook in Nederlandse vertaling in de boekwinkels te vinden. Het verhaal gaat door merg en been,…
Lees verder Recensie: Valeria Luiselli – Lost Children Archive
Recensie: The Argonauts – Maggie Nelson
Hoe een boek te omschrijven dat weigert zich vast te leggen in een solide vorm, een aanwijsbaar genre, een duidelijk onderwerp, een boek dat steeds van gedachten verandert? In de eerste pagina’s van The Argonauts (2015, uitgegeven in het Nederlands door uitgeverij Atlas Contact als De argonauten) wijst Maggie Nelson (1973) de lezer op de…
’Becoming. The journey doesn’t end.’’
’Als Michelle LaVaugn Robinson Barack Obama niet had ontmoet, wat was ze dan geworden? Topadvocaat? President van de VS? Schrijfster kunnen we in ieder geval aan het rijtje toevoegen, dankzij haar debuut Becoming (Mijn Verhaal). Alhoewel ‘iets worden’ (Becoming) voor Michelle Obama niet een eindstation is van de reis. ‘’For me, becoming isn’t about arriving…
Activistisch Leesvoer
Ter ere van internationale vrouwendag én omdat de Womens March Amsterdam 2019 morgen plaatsvindt, hebben we een aantal activistische feministische boeken voor jullie op een rijtje gezet. Je vindt er verschillende perspectieven, want er zijn meerdere manieren om activist te zijn. Lees en laat je inspireren! Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah In dit herkenbare en…
Recensie: Germaine Greer – De vrouw als eunuch
Het boek ‘De vrouw als eunuch’ is een klassieker van de tweede feministische golf. Germaine Greer beschouwt daarin uiteenlopende emancipatiekwesties, van liefdesrelaties tot misogynie. In deze recensie zal ik specifiek uitlichten hoe zij het thema vrouwen en werk behandelt en de situatie eind jaren ‘60 vergelijken met de situatie anno nu. Hoewel Greer zich focust…
Wat we tot nu toe hebben gelezen
Feministenland is ontstaan vanuit een gezamenlijke liefde voor lezen én feminisme. Er is iets heel bijzonders aan een groep vrouwen die samenkomt en, ongehinderd door vijandige blikken en stemmen, kan praten over wat er echt toe doet, ervaringen en theorie delen en van elkaar leren. bell hooks schrijft in haar boeken uitgebreid over de zogenaamde…
Recensie Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution
‘Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution’ is geschreven door Mona Eltahawy, naar aanleiding van haar controversiele artikel ‘Why do they hate us?’ uit 2012. In dit artikel bekritiseert ze de behandeling en onderdrukking van vrouwen in het Midden Oosten. Het boek geeft een uitgebreid, kritisch en provocerend antwoord op de vraag ‘Why do they hate us?’.
Lees verder Recensie Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution