Activistisch Leesvoer

Ter ere van internationale vrouwendag én omdat de Womens March Amsterdam 2019 morgen plaatsvindt, hebben we een aantal activistische feministische boeken voor jullie op een rijtje gezet. Je vindt er verschillende perspectieven, want er zijn meerdere manieren om activist te zijn. Lees en laat je inspireren!

Americanah by Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah

In dit herkenbare en heerlijk geschreven boek volgen we Ifemelu die vanuit Nigeria naar de Verenigde Staten verhuist en voor het eerst in haar leven gedwongen wordt na te denken over wat het betekent om zwart te zijn. Ze start een ras-kritisch blog en ontpopt zich tot succesvol internetactivist. Tegelijkertijd vergaat het haar jeugdliefde Obinze minder goed; hij doet een onsuccesvolle poging om illegaal naar het Verenigd Koninkrijk te immigreren. Niet alleen zijn de blogs van Ifemelu fantastisch leesvoer, het boek bespreekt in roman vorm een hele reeks aan problemen waar elke feminist zich bewust van zou moeten zijn.

Why I no Longer Talk to White People about Race by Reni Eddo-Lodge

Reni Eddo-Lodge – Why I’m No Longer Talking to White People About Race

Dit boek slaat als een mokerslag het gemiddelde witte gevoel van zelfbehagen kapot. Het is mede daarom écht een must-read voor iedereen die zichzelf feminist noemt. Eddo-Lodge loodst je in een aantal scherpe essays langs Brits racisme en het Britse ongemak met ras. Het boek bevat onder andere een haarscherpe beschrijving van wit-privilege en legt de lezer ook uit wat nou precies het probleem is met wit-feminisme. Of je het nou leest om over je eigen positie te leren of om vocabulaire te bemachtigen om ten strijde te trekken tegen onrecht, Eddo-Lodge is activistisch leesvoer ten top.

Riot Days by Mario Alyokhina

Maria Alyokhina – Riot Days

To back down an inch, is to give up a mile. Alyokhina’s memoir van de begindagen van Pussy Riot en de tijd die ze als gevolg van haar activisme in de gevangenis doorbracht, zit vol met dergelijke vlammende oneliners. Voor wie wil weten wat het betekent om als activist in een de facto dictatuur te leven en alles op het spel te zetten voor de strijd is dit boek een aanrader. De lezer wordt meegesleurd in de wereld van de Russische gevangenis en er is geen tijd voor zachtheid, nee, Pussy Riot staat voor keihard vechten tot je krijgt wat je toebehoort.

The Hate U Give by Angie Thomas

Angie Thomas – The Hate U Give

In dit inmiddels verfilmde boek voor Young Adults staat Black Lives Matter centraal. Of eigenlijk staat politiegeweld tegen zwarte Amerikanen centraal. Het leven van de 16-jarige Starr Carter is nooit meer hetzelfde nadat ze zulk politiegeweld zelf meemaakt en ze een van haar vrienden neergeschoten ziet worden. Wat volgt is voor haar nauwelijks te bevatten. Maar ondanks alles, leert Starr zich uit te spreken en haar stem te gebruiken voor gerechtigheid. Een krachtig boek over onrecht en het belang je mond open te trekken.

Why I March

Why I March. Images From The Womens March Around the World

Waarom ga jij de straat op? Op 21 januari 2017 gingen miljoenen vrouwen wereldwijd de straat op om te protesteren, tegen Trump en tegen onrecht in het algemeen, vóór vrouwen en vóór een eerlijke wereld. Dit fotoboek is een herinnering aan die bijzondere dag en bevat foto’s van over de hele wereld, van Antarctica, Nairobi en Parijs tot aan Washington DC. Perfecte inspiratie voor als je zelf de straat op gaat!

DEEL


Lees ook

Cover van het boek 'Wij zijn Angela', waarop Angel Merkel staat afgebeeld.

Recensie: Wij zijn Angela

In Wij zijn Angela brengen tien Nederlandse vrouwen – elk op hun eigen manier – hun fascinatie voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder woorden.…
Meer
Letterlijk een boekenplank

Een feministisch 2019 in boeken

Feministenland is ontstaan vanuit een gezamenlijke liefde voor lezen én feminisme. Er is iets heel bijzonders aan een groep vrouwen die samenkomt en, ongehinderd door…
Meer